top of page
Wat is kinesiologie?
Kinesiologie, letterlijk 'De leer van de beweging', is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.
De methode werd in de jaren '60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis.
Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie.
Begin jaren zeventig introduceerde de Californische chiropractor dr. John F. Thie "Touch for Health". Dit is een methode, ontstaan uit de toegepaste kinesiologie, voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en bij naaste familieleden.
 
Stress getest
Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test 'zwak' genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:
 • mechanische stress: lichamelijke
         problemen als gevolg van
         (sport)blessures, gewrichtsslijtage,
         orgaanproblemen en dergelijke;
 • chemische stress: gelegen op het
          gebied van voeding, zoals allergieën,
          verkeerd of eenzijdig eten, maar ook
          het gebruik van medicijnen,
          milieuvervuiling en electrosmog;
 • emotionele stress: de meest bekende
         vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer,                  angsten, verdriet en boosheid.
 
Hoe werkt de kinesioloog?
De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten.
Voor wie is kinesiologie geschikt?
Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een kinesioloog, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen. Bij kinderen kunnen door middel van kinesiologie heel goed voedsel-overgevoeligheden worden opgespoord.
 
Wanneer kan kinesiologie worden ingezet?
Kinesiologie kan helpend zijn bij:
 • allergieën en intoleranties
 • hypo- en hyperglycaemie
 • vermoeidheid, burnout
 • onbegrepen ziektebeelden
 • stress
 • dyslexie, dyscalculie en andere leerproblemen
 • faalangst
 • gedragsproblemen, bv. ADHD en hyperactiviteit
 • (chronische) pijnklachten
 • whiplash
 • "niet lekker in je vel zitten"
 • trauma's
 • angsten
 • verslavingen (stoppen met roken; overgewicht)
 • relatieproblemen
 
Kinesiologie kan ondersteunend zijn in het onderwijs, bijvoorbeeld om concentratie en rust in de klas te bevorderen en om leerprestaties en motivatie positief te beïnvloeden. In de (geestelijke) gezondheidszorg kan Touch for Health een preventieve bijdrage leveren aan het werken aan welzijn. Het is een zelfhulpmethode, die door mensen kan worden toegepast bij zichzelf of bij hun naasten. De Touch for Health Practitioner en een Erkend Kinesioloog levert hieraan op professionele basis een bijdrage.
Voor meer algemene informatie kunt u ook kijken op www.ki-net.nl.
Over De Balans
Praktijk De Balans
Maureen Feldmann


Hoogvlietlaan 23
3235 BK Rockanje
Rolstoeltoegankelijk


Goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden.

Emailadres:
jouwleveninbalans@gmail.com
Telefoonnummer:
06 - 42 66 56 88


IBAN: NL20 KNAB
0508 4944 00
t.n.v De Balans

Aangesloten bij de 
Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten
en RBCZ
 
Persoonlijke AGB-Code: 90031703
Praktijk AGB-Code:

 90010628
 
Kamer van Koophandelnummer:
24458944
bottom of page